DA, DA, DA (dificultate:15%) - termen limita 16.12.2018

Ziua de scoala s-a terminat. Atat elevii din clasa a 10-a cat si cei din clasa a 12-a coboara si se intalnesc un curtea scolii. Maria il zareste pe fratele ei Andrei si pe colegii lui.

A. DA, DA, DA

Andrei, Corina şi Florina o saluta. Maria se apropie de fiecare si ii şopteşte în secret câte o literă. Apoi le spune urmatoarele cuvinte: IAD, MIT, PAS, RIT, VAR si că cele trei litere care le-au fost date formează unul din aceste cuvinte.

Andrei este întrebat dacă poate determina acest cuvânt. El răspunde:

-         DA.

După el, la acceaşi intrebare, Corina răspunde:

-         DA

În final este întrebata şi Florina, care dă acelaşi răspuns:

-         DA.

Care este cuvântul ?

Sursa: problema originală (Adrian Atanasiu)


Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii

Manual uitat (dificultate:5%) - termen limita 16.12.2018

B. Manual uitat 

Bogdan isi da seama ca a uitat manualul de istorie pe banca. Se intoarce spre clasa sa il ia, in timp ce colegii incep sa mearga spre casa cu o viteza constanta. Bogdan urca pana in clasa, ia manualul si coboara. Dupa ce ajunge din nou jos (in locul de plecare), ii ajunge in urma pe colegi dupa 1 minut, mergand cu viteza constanta. In acest minut, el parcurge o distanta dubla fata de colegii lui. Puteti spune cat timp ii ia in total lui Bogdan sa recupereze manualul si sa se reintalneasca cu colegii?

Sursa: problema originală (Ruxandra Olimid)


Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
szabozoltan

E Andrei sau Bogdan?


ruxandra

Multumesc pentru atentionare, am corectat :)


Vizita la planetariu (dificultate:10%) - termen limita 16.12.2018

C. Vizita la planetariu

Daniel vine cu o propunere. Sa mearga la planetariu, este un spectacol interesant despre sistemul solar. „Stiu insa ca nu este mereu deschis, cand putem merge?” intreaba Corina. «Acum 2 zile si peste 4 zile sunt la aceeasi distanta de ziua exacta in care propun sa mergem. Stiu sigur ca este deschis!», raspunde prompt Daniel. „Mai mult, propun ca atunci sa mergem la spectacolul care este in ziua respectiva la 4 ore peste ora indicata acum de ceas. Aceasta ora se afla la aceeasi distanta (in timp) de miezul noptii si 2 ore inaintea orei indicate acum de ceas”.  Cand vrea Daniel sa mearga la planetariu? Puteti determina ziua si ora?

Sursa: problema originală (Ruxandra Olimid)


Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii