Fluturi, flori si vaze (dificultate:10%) - termen limita 29.07.2018

Suna clopotelul si copiii ies toti in pauza. Fug repede catre libraria liceului, trebuie sa cumpere cate ceva. Ca sa ajunga, o iau prin curtea liceului.

 

A. Fluturi, flori si vaze

La intrarea in librarie, 3 fluturi, unul rosu, unul galben si unul albastru se aseaza pe 3 flori, una rosie, una galbena si una albastra (cate un fluture pe o floare), asezate in 3 vaze, una rosie, una galbena si una albastra. Ce fluture este pe fiecare floare si ce floare se gaseste in fiecare vaza, stiind ca:

  1. Fluturele galben se aseaza pe floarea rosie.
  2. In fiecare vaza, fie vaza si floarea, fie vaza si fluturele, fie floarea si fluturele sunt de aceeasi culoare.
  3. Floarea albastra este in vaza rosie.

Sursa: Gh. Paun, Logica Distractiva, Ed. Ludica


Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii

Carti (dificultate:10%) - termen limita 29.07.2018

B. Carti

Exista in librarie 2 tipuri de carti: manuale si romane. Un manual costa de 2 ori mai mult decat un roman. Copiii cumpara 5 manuale si 3 romane. Daca ar fi cumparat 3 manuale si 5 romane ar fi economisit 20 de lei. Care este costul unui manual? Dar al unui roman?

Sursa: Gh. Paun, Logica Distractiva, Ed. Ludica


Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii

Automobile (dificultate:10%) - termen limita 29.07.2018

C. Automobile

Andrei aude galagie afara si iese. Pe straduta din fata liceului, 4 masini sunt blocate. Straduta este ingusta incat nu pot trece una pe langa alta 2 masini. S-au intalnit fata in fata 2 masini venind dintr-un sens cu alte 2 masini venind din sens opus. Intre ele, exista un refugiu lateral, la intrarea in curtea liceului, unde poate intra o singura masina. Mai mult, numai soferii care vin din partea dreapta a drumului pot merge in marsalier. Cum pot sa isi continue drumul masinile in aceste conditii?

Observatie: pentru usurinta redactarii solutiei, consideram masinile in stationare A, B, C, D, cu A si B venind din stanga si C si D venind din dreapta. Refugiul este situat intre masinile B si C.

Sursa: Gh. Paun, Logica Distractiva, Ed. Ludica


Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii